איך לקרוא לילדים?

לקרוא לילדים, הוא אחד הדברים החשובים בעידוד ילדים לקריאה.

כאשר ילד מגיע לכיתה א’, הוא כבר מכיר את האותיות, אף שאינו יודע לקרוא אותן.

אולם, יש ילדים בכיתות היסוד שמתקשים בקריאה. אם ילדיכם נמנה על הילדים האלה, אל תקחו את זה אישית. זה טבעי ומובן. כמובן, שאתם לא צריכים לעמוד מהצד ולחכות עד שהוא ישתלט על הקריאה וייהנה ממנה. אפשר לקצר את הזמן ולהביא אותו לקריאה שוטפת. כמובן, שכל זה צריך להיעשות בהנאה ובכייף, ובשום פנים ואופן לא בדרך של חיוב.

השלב הראשון לקריאה עצמאית של הילד, הוא הקריאה שאתם קוראים איתו. פשוט לקרוא לו כמה שיותר על פי היכולות והסבלנות שלו (וגם שלכם).

אם הוא ממש מתקשה, אפשר לקרוא לילד משפט שלם, ולתת לו לקרוא לבד מילה או שתיים מכל משפט.

 

כיצד קוראים?

לפני שאנחנו מתחילים לקרוא לילדים, הנה כמה עצות כיצד יש לקרוא לפניהם.

  1. הקריאו לילדים בקול רם וברור.
    הילדים חייבים להבין את מה שקוראים ולשמוע היטב לא רק את המילים, אלא גם את האותיות שבמילים. כמובן שזה צריך להיעשות בצורה שוטפת ולא מגמגמת.
  2. הרימו והנמיכו קול בעת ההקראה.
    כאשר אתם מקריאים לילדים טקסט כלשהו, בעיקר סיפור, אתם חייבים לעשות זאת כאילו אתם שחקני תיאטרון. עשו קולות של צער, בכי או צחוק, לפי המסופר. תכניסו את הילדים לאווירה, כדי שהם ירצו להמשיך בקריאה המשותפת.
    כמובן, שרצוי לשנות את הקולות בהתאם לדמויות שמופיעות בסיפור, למשל: ילדים מול מבוגרים, אנשים רעים מול אנשים טובים, שמחה, צער, שעמום וכדומה.
  3. הושיבו את הילדים לידכם.
    חוויית הקריאה היא לא עניין אינטלקטואלי בלבד. היא גם דרך לחיבור עם הילדים. חיבוקים שנעשים תוך כדי הקריאה ובהקשר לתוכן המופיע בסיפורים בהחלט חשובים ותורמים לחוויית הקריאה.
  4. עשו הפסקות לדיון.
    כאשר קוראים סיפור, ובוודאי כתבה בעיתון בעברית קלה, רצוי לעצור ולדבר על מה שקוראים. כדאי להביא חוויות אישיות שיכולות לעלות מהטקסטים. רצוי מאוד לשאול את הילדים לדעתם, לנחש מה יקרה בסיפור, או להבין מדוע אירוע כזה או אחר התרחש. ההפסקות האלה חשובות גם כאתנחתא במאמץ של הילד בקריאה.
  5. שאלו מה לדעת הילד יהיה בהמשך הסיפור.
    הקריאה נועדה גם לפתח את הדמיון אצל הילדים. לכן כדאי לעצור מדי פעם במקומות הנכונים, ולשאול את הילד לדעתו מה יקרה בהמשך או בסוף. כמובן, שגם אתם מוזמנים לעשות זאת, אך בלי לגלות את הסוף האמיתי של הסיפור.
  6. הטקסטים חייבים להיות מול עיני הילדים.
    כאשר אתם מקריאים סיפורים או כתבות מהעיתון, הילד חייב לשבת מול הטקסטים. הצביעו על כל מילה שאתם קוראים וודאו שהילד עוקב אחרי הכתוב. כמובן, שהטקסטים חייבים להיות מול עיני הילד בצורה ישרה.
  7. התרחקו מהפרעות ברקע.
    הילד חייב להיות מרוכז בטקסטים שלפניו. לכן, יש להתרחק מהפרעות כמו: טלוויזיה דלוקה, ילדים אחרים שמשחקים בסביבה וכדומה.
    לצורך כך, מצאו לכם פינה מבודדת שבה כל תשומת הלב תוקדש לקריאה.

תוכן עניינים

הרשמה לאתר

שם פרטי*
שם משפחה*
שם משתמש לכניסה לאתר (באנגלית בלבד)*
אימייל*
טלפון*
סיסמה*
אימות סיסמה*

איזה כיף שחזרת!